KingMakers IAS Academy logo

Syllabus GS II Development

1.CAATSA’, recently seen in news relates to:

a) USA

b) European Union

c) SAARC

d) ASEAN

Answer: A

Explanation:

In the news: U.S. House votes for CAATSA sanctions waiver.The US House of Representatives has passed by voice vote a legislative amendment that approves waiver to India against the punitive CAATSA sanctions.

The Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) is a United States Federal Law that has imposed sanctions against Iran, Russia and North Korea. This act prevents trade partners of the United States from entering into bilateral contracts with these three nations.

2.Considered the following statement:

1.It is the only global international organisation dealing with the rules of trade between nations.

2.As per WTO norms, countries are not allowed to export food grains from public stock holdings as they are procured at subsidised rates

Select the correct answer using the codes given below.

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: C Both 1 and 2

Explanation:

In the news: ‘Allow us to export grains from public stock to needy nations’

The World Trade Organisation (WTO) is the only global international organisation dealing with the rules of trade between nationsHence statement 1 is correct. At its heart are the WTO agreements, negotiated and signed by the bulk of the world’s trading nations and ratified in their parliaments. The goal is to ensure that trade flows as smoothly, predictably and freely as possible.As per WTO norms, countries are not allowed to export food grains from public stock holdings as they are procured at subsidised rates.

“WTO’s restriction is that grains so procured cannot be brought to the market to export Hence statement 2 is correct.

3. Which country remained the top export destination for India ?

(a) UAE

(b) China

(c) UK

(d) USA

Answer: D

Explanation:

IN the news:Rupee’s slide to inflate import, global travel bills

The largest destination for India’s export was the USA. It accounts for 15.88% of Indian exports. On the other hand, the largest source of India’s import was from China.so D is the correct answer.

4) Which of the following countries are members of G2O?

   1. Argentina

   2. India

   3. Italy

   4. Russia

   5. South Korea

Which of the statements given above are correct?

  • 1 and 2 only
  • 2 ,3and 4 only
  • 1,2,3,4,and 5
  • 2,3 and 4 only

Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, South Korea, Turkey, the United Kingdom, the United States and the European Union. Are the members of the G20 country Hence C is the correct answer

5) Considered the following regarding Shanghai Cooperation Organisation (SCO)

 1.The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a permanent intergovernmental international organisation.

 2.China,Kazakhstan,Kyrgyz Republic, the Russian Federation, Tajikistan, and Uzbekistan,are the founding members.

Select the correct answer using the codes given below.

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: C both 1 and 2

Explanation: in the news:Iran, Belarus to be newest SCO members

The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a Eurasian political, economic and security alliance. In terms of geographic scope and population, it is the world’s largest regional organisation, covering approximately 60% of the area of Eurasia, 40% of the world population, and more than 30% of global GDP.The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a permanent intergovernmental international organisation hence Statement 1 is correct

The SCO is the successor to the Shanghai Five, a mutual security agreement formed in 1996 between China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, and Tajikistan.China,Kazakhstan, , Kyrgyz Republic, the Russian Federation, Tajikistan, and Uzbekistan,are the founding members.Hence statement 2 is correct

6) Under the Indian constitution Hate speech violates.

(a) The Right to life and personal liberty

(b) The Directive Principles of State Policy

(c) The Right to Freedom

(d) The Concept of Welfare

Answer: a

Explanation:

In the news:Stamp out this hate speech manufacturing network

Protection of Life and Personal Liberty: Article 21 declares that no person shall be deprived of his life or personal liberty except according to procedure established by law. This right is available to both citizens and non-citizens.

The right to life is not merely confined to animal existence or survival but also includes the right to live with human dignity and all those aspects of life which go to make a man’s life meaningful, complete and worth living.

7) Consider the following countries.

  1. Slovakia
  2. Russia
  3. Belarus
  4. Poland
  5. Moldava

Which among the above are countries bordered by ukraine.

  • 1,2 and 3 only
  • 3 and 5 only
  •  2 and 4 only
  • 1,2 ,3 ,4 and 5

Answer:

Explanation:

In The news:The Ukraine war and the return to Euro-centrism

8) Which of the following are the kharif crops

  1.Rice

  2.Maize

   3.Wheat

   4.Bajra

   5.Soybean

   6.Cotton

Which of the statements given above are correct?

  • 1,2,aand 3 only
  • 2,3 and 4 only
  • 1,2,4,5 and 6 only
  • 1,2,3,4,5 and 6.

Answer:

Explanation:

In the new: Monsoon reviews

Kharif Crops

The Kharif cropping season starts with the onset of the Indian subcontinent’s monsoon. Kharif crops are typically sown at the beginning of the first monsoon rains. Harvesting season begins from the 3rd week of September to October .Rice,Maize,Sorghum,Bajra And Cotton.Wheat is a rabi crop. Hence C is the correct answer.

9. In India, the term “Public Key Infrastructure” is used in the context of

(a) Digital security infrastructure

(b) Food security infrastructure

(c) Health care and education infrastructure

(d) Telecommunication and transportation infrastructure

Answer: A

Explanation:

Public Key Infrastructure (PKI) is a technology for authenticating users and devices in the digital world. Under this system, one or more trusted parties digitally sign documents certifying that a particular cryptographic key belongs to a particular user or device. The key can then be used as an identity for the user in digital networks.Hence A is the correct answer

(10) Indigo cultivation in India declined by the beginning of the 20th century because of

(a) peasant resistance to the oppressive conduct of planters

(b) its unprofitability in the world market because of new inventions

(c) national leaders’ opposition to the cultivation if indigo

(d) Government control over the planters

Answer: B

Indigo is a blue dye which comes from the indigo plant. During the rule of the East India Company and later during the British Raj, it was widely grown in India. It was often called “Blue Gold” and widely traded in the European market.There was a significant increase in the indigo production in the 18th and 19th centuries in Bengal and Bihar due to increasing demand and production. However, in the beginning of the 20th century, with the invention of synthetic indigo which was cheaper and took less time during production than agricultural indigo, the demand for indigo cultivation in India declined significantly. Synthetic Indigo made natural indigo non-profitable for farmers as well as traders.Hence B is the correct answer