KingMakers IAS Academy logo

GMT JULY-27-2022

1.The  cotton soil of India has been formed due to the weathering of

(a) Brown forest soil

(b) Fissure volcanic rock

(c) Granite and schist

d) Shale and limestone

Answer: B

Explanation: In the news:https://www.thehindu.com/business/textile-industry-to-submit-proposal-to-raise-cotton-productivity/article65685746.ece.

  • The parental material for the most of the balck soil is is the volcanic rock that were formed in the deccan plateau so option B is the correct answer
  • Black cotton soil Because of their clayey nature, black soil is much required for growing cotton.
  • Cotton cultivation requires high moisture retention. Black soils are very fine grained and dark, contain a high proportion of calcium and magnesium carbonates and are highly argillaceous.
image 13

2.With reference to GDP consider the following statement.

1.Gross domestic product (GDP) is the standard measure of the value added created through the production of goods and services in a country during a certain period

2.GDP provides an economic snapshot of a country, used to estimate the size of an economy and growth rate.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/opinion/lead/whose-gdp-is-it-anyway/article65685838.ece

  • Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all finished goods and services made within a country during a specific period.
  • GDP provides an economic snapshot of a country, used to estimate the size of an economy and growth rate.
  • GDP can be calculated in three ways, using expenditures, production, or incomes. It can be adjusted for inflation and population to provide deeper insights.

3.World economic outlook report is released by?

World bank

UN

WHO

IMF

Answer: D

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/business/Economy/imf-cuts-global-growth-forecasts-warns-high-inflation-threatens-recession/article65685962.ece#:~:text=Global%20growth%20has%20fallen%20below,for%20longer%20than%20previously%20anticipated.

The IMF publishes the WEO report twice a year based on data obtained from its consultations with member countries’ governments. The IMF also publishes two additional and less comprehensive WEO.SO option D is the correct answer.

 4) With reference to integrating LEO SatNets with terrestrial 5G networks:

  1. service continuity to provide seamless transition between terrestrial networks and SatNets in case of public safety, disaster management and emergency situations
  2. service ubiquity to provide 5G services in unserved and underserved areas of the world, thereby bridging the digital divide
  3. service scalability that utilises the unique capabilities of SatNets in multicasting and broadcasting similar content over a large geographical area.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer:D

Explanation: In the news: https://www.thehindu.com/opinion/op-ed/a-path-to-global-connectivity/article65685586.ece

As terrestrial 5G mobile networks are being rolled out across countries, there is a renewed interest in integrating Non-Terrestrial Networks, the primary one being the low latency Low Earth Orbit (LEO) satellite networks (SatNets), as a complement to terrestrial networks. Towards this, Starlink, operated by the Elon Musk-owned SpaceX, and OneWeb, promoted by Bharti Global, have launched about 2,500 and 648 LEO satellites respectively at an altitude of about 1,200 km with the objective of promoting global broadband connectivity

There are primarily three main use cases for integrating LEO SatNets with terrestrial 5G networks:

(i) service continuity to provide seamless transition between terrestrial networks and SatNets in case of public safety, disaster management and emergency situations Hence option 1 is correct;

 (ii) service ubiquity to provide 5G services in unserved and underserved areas of the world Hence option 2 is correct, thereby bridging the digital divide;

(iii) service scalability that utilises the unique capabilities of SatNets in multicasting and broadcasting similar content over a large geographical area Hence option 3 is correct.

5) Consider the following regarding Election commission:

  1. The Election Commission is a constitutional body established to ensure free and fair elections in the country.
  2. The appointment of the chief election commissioner and other election commissioners shall be made by the president.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

Explanation:

 In the news: https://www.deccanherald.com/national/sc-to-hear-uddhav-thackeray-camps-plea-to-stay-ec-proceedings-on-real-shiv-sena-on-aug-1-1130176.html

Election Commission

The Election Commission is a permanent and an independent body established by the Constitution of India directly to ensure free and fair elections in the country. Article 324 of the Constitution provides that the power of superintendence, direction and control of elections to parliament, state legislatures, the office of president of India and the office of vicepresident of India shall be vested in the election commission.Hence option 1 is correct

Article 324 of the Constitution has made the following provisions with regard to the composition of election commission:

1. The Election Commission shall consist of the chief election commissioner and such number of other election commissioners, if any, as the president may from time to time fix.

2. The appointment of the chief election commissioner and other election commissioners shall be made by the president. So option 2 is correct

6) With reference to the ramsar site consider the following.

  1. The Ramsar Convention on Wetlands is an international treaty for the conservation and sustainable use of wetlands.
  2. When a country accedes to the Convention, it must designate at least one wetland as a Wetland of International Importance
  3. The world’s first Site was the Cobourg Peninsula in Australia, designated in 1974

Which of the above statements are correct?

(a) 1 only

(b) 2  only

(c) 1,2 and  3 only

(d) 2 and 3

Answer:

Explanation: In the news : https://www.thehindu.com/sci-tech/energy-and-environment/five-more-indian-sites-recognised-in-ramsar-list-as-wetlands-of-international-importance/article65685095.ece#:~:text=These%20are%20the%20Karikili%20Bird,and%20Pala%20Wetland%20in%20Mizoram.

  • The Ramsar Convention on Wetlands is an international treaty for “the conservation and sustainable use of wetlands”. It is also known as the Convention on Wetlands.Hence option 1 is correct
  • It is named after the city of Ramsar in Iran where it was signed on 2nd of February 1971.
  • When a country accedes to the Convention, it must designate at least one wetland as a Wetland of International Importance. Hence option 2  is correct
  • The number of parties to the convention (COP) is171 (as of May 2021).
  • At the centre of the Ramsar philosophy is the “wise use” of wetlands.
  • The world’s first Site was the Cobourg Peninsula in Australia, designated in 1974.

Hence option 3 is correct.

Karikili Bird Sanctuary, Pallikaranai Marsh Reserve Forest and Pichavaram Mangrove in Tamil Nadu, the Sakhya Sagar in Madhya Pradesh and Pala Wetland in Mizoram

7) considered the following regarding antiretroviral (ARV) drug therapy.

  1. The most significant advance in the medical management of HIV-1 infection has been the treatment of patients with antiviral drugs, which can suppress HIV-1 replication to undetectable levels.
  2. ART is recommended for everyone who has HIV. People with HIV should start taking HIV medicines as soon as possible. ART cannot cure HIV, but HIV medicines help people with HIV live longer, healthier lives.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/news/national/no-shortage-of-antiretroviral-drugs-in-india-health-ministry/article65684659.ece

  • The treatment for HIV is called antiretroviral therapy (ART). ART involves taking a combination of HIV medicines (called an HIV treatment regimen) every day.
  • ART is recommended for everyone who has HIV. People with HIV should start taking HIV medicines as soon as possible. ART cannot cure HIV, but HIV medicines help people with HIV live longer, healthier lives. ART also reduces the risk of HIV transmission.Hence option 2 is correct
  • A main goal of HIV treatment is to reduce a person’s viral load to an undetectable level. An undetectable viral load means that the level of HIV in the blood is too low to be detected by a viral load test. People with HIV who maintain an undetectable viral load have effectively no risk of transmitting HIV to their HIV-negative partners.Hence option 1 is correct

8) Which of the following countries’ land borders surround the black sea.

  1. Russia
  2. Georgia
  3. Turkey
  4. Romania

Select the correct code from the available option:

  1. 1 and 3
  2. 2,3, and 4
  3. 2 and 4 only
  4. 1,2,3 and 4

Answer: D

Explanation: https://www.business-standard.com/article/international/new-airstrikes-by-russia-target-ukraine-s-southern-black-sea-regions-122072700021_1.html

9)  With reference to the project tiger, consider the following statements:

  1. tiger conservation programme launched in April 1973by the Government of India during Prime Minister Indira Gandhi’s tenure
  2. Tigers are a conerstone species vital to the health of their ecosystems. They provide ecosystem services like protecting farms from herbivores and small predators.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

Explanation: Tigers are a keystone species vital to the health of their ecosystems. They provide ecosystem services like protecting farms from herbivores and small predators. Hence option 2 is incorrect .

Project Tiger:

  • This tiger conservation programme launched in April 1973by the Government of India during Prime Minister Indira Gandhi’s tenure.
  • Aim:
    •  Ensuring a viable population of Bengal tigers in their natural habitats,
    •  protecting them from extinction
    • preserving areas of biological importance as a natural heritage
  • From 9 tiger reserves since its formative years, the Project Tiger coverage has increased to 50at present, spread out in 18 of our tiger range states.
  • The tiger reserves are constituted on a core/buffer strategy.Core areashave the legal status of a national park or a sanctuary.Whereas, buffer or peripheralareas are a mix of forest and non-forest land, managed as a multiple use area
  • .The government has set up a Tiger Protection Forceto combat poachers and funded relocation of villagers to minimize human-tiger conflicts.
  • National Tiger Conservation Authority was established in 2005 following a recommendation of the Tiger Task Force, to reorganise management of Project Tiger and the many Tiger Reserves in India. It is the overarching body for conservation of tigers in India.

In the news: https://www.thehindu.com/news/national/tiger-deaths-increased-to-127-in-2021-from-106-in-2020-govt-in-rajya-sabha/article38407007.ece

10) Under the Indian constitution concentration of wealth violates

(a) The Right to Equality

(b) The Directive Principles of State Policy

(c) The Right to Freedom

(d) The Concept of Welfare

Answer: B

Explanation : The concentration of wealth violates the Directive principles of state policy. Under Article 39 of the Constitution of India, the State shall direct its policy towards ensuring that the operation of the economic system does not result in the concentration of wealth and means of production to the common detriment. Hence option 2 is the correct answer