KingMakers IAS Academy logo

GMT 02-August-2022

1. With reference to Uniform civil code Consider the following statement.

1.UCC is explicitly mentioned in the part IV of the Indian constitution.

2.The Constitution itself makes it clear the DPSP “shall not be enforceable by any court”. Nevertheless, they are “fundamental in the governance of the country”

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

EXplanation

In the news: https://www.thehindu.com/news/national/no-plan-to-set-up-panel-to-implement-uniform-civil-code/article65694960.ece

  • Article 37 of the Constitution itself makes it clear the DPSP “shall not be enforceable by any court”. Nevertheless, they are “fundamental in the governance of the country”.Hence option 2 is correct
  • Uniform Civil Code resonates with one country and one rule, to be applied to all religious communities.
  • Article 44 says, “The State shall endeavor to secure for the citizens a uniform civil code throughout the territory of India.” Hence option 1 is correct

2) Consider the following regarding Belt and road initiative.

  1. It is a global infrastructure development strategy adopted by the Chinese government.
  2. India is a part of belt and road initiative

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer A

Explanation:

In the news :https://www.thehindu.com/news/international/sri-lanka-denies-chinese-ship-is-headed-for-hambantota/article65695210.ece

  • The Belt and Road Initiative, formerly known as One Belt One Road or OBOR for short, is a global infrastructure development strategy adopted by the Chinese government in 2013 to invest in nearly 70 countries and international organizations Hence option 1 is correct,
  • Indian is not a member of B&R initiative because as the corridor pases through the Pakistan occupied kashimer,Hence option 2 is incorrect.

3) With reference to UNSC consider the following statement .

  1. India a permanent member of UNSC
  2. Objective is to maintain international peace and security in accordance with the principles and purposes of the United Nations.
  3.  ten non-permanent members elected for two-year terms by the General Assembly.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: B

Explanation

In the news: https://www.thehindu.com/opinion/editorial/Time-to-reform-the-UNSC/article59784483.ece

  • Five permanent members: China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States Hence option 1 is incorrect, and ten non-permanent members elected for two-year terms by the General Assembly ,Option 3 is correct,
  • Under the United Nations Charter, the functions and powers of the Security Council are: to maintain international peace and security in accordance with the principles and purposes of the United Nations;Hence option 2 is correct.
  • The United Nations (UN) is an international organization founded in 1945. It is currently made up of 193 Member States.

The main organs of the UN are

  1. the General Assembly,
  2. the Security Council,
  3. the Economic and Social Council,
  4. the Trusteeship Council,
  5. the International Court of Justice,
  6. and the UN Secretariat.

4) If a country is experiencing recession, then which of the following must be true:

(a) Decrease in real GDP

(b) Decrease in nominal GDP

(c) Decrease in rate of growth of GDP

(d) All of the above

Answer: A

Explanation

In the news: https://www.thehindu.com/business/Economy/us-economy-shrinks-for-2nd-straight-quarter-raising-fears-of-a-recession/article65694122.ece

image 44

When the “real GDP” decreases or “change in real GDP” is negative then it is a case of recession.

If the nominal GDP decreases because of decrease in prices, real GDP may increase.

If the growth rate is decreasing, GDP may increase. Hence option A is correct

5) Consider the following regarding National education policy 2020.

  1. It aims to increase the Gross Enrolment Ratio in higher education including vocational education from 26.3% (2018) to 50% by 2035.
  2. NEP 2020 emphasizes on ensuring universal access to school education at all levels- pre-school to secondary
  • With emphasis on Early Childhood Care and Education, the 10+2 structure of school curricula is to be replaced by a 5+3+3+4 curricular structure corresponding to ages 3-8, 8-11, 11-14, and 14-18 years respectively.

Which of the statements given above are correct?

(a) 2 and 3 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: D

EXplanation

In the news: https://www.thehindu.com/news/national/national-education-policy-rooted-in-bharatiyata-while-assimilating-global-perspective-says-amit-shah/article65698516.ece

Ensuring Universal Access at all levels of school education:NEP 2020 emphasizes on ensuring universal access to school education at all levels- pre-school to secondary hence Option 2 is correct.

Early Childhood Care & Education with new Curricular and Pedagogical Structure:With emphasis on Early Childhood Care and Education, the 10+2 structure of school curricula is to be replaced by a 5+3+3+4 curricular structure corresponding to ages 3-8, 8-11, 11-14, and 14-18 years respectively.Hence option 3 is correct.NEP 2020 aims to increase the Gross Enrolment Ratio in higher education including vocational education from 26.3% (2018) to 50% by 2035. 3.5 Crore new seats will be added to Higher education institutions.Hence option 1 is correct

6) Consider the following statements regarding ‘Core Industries’:

1) It comprises of around 40% of the weight of items included in Index of Industrial production (IIP)

2) Fertilizers have the lowest weight in Core Industries index

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 & 2

(d) Neither 1 nor 2

ANswer: C

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/business/Industry/core-sector-output-expands-by-127-in-june/article65698395.ece

The eight core industries comprise 40.27% of the weight of items included in IIP.

In eight core industries, refinery products have the highest weight (28.04%) and fertilizers (2.63%) have the lowest weight. Core industries index is released by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) under the ministry of Commerce.

7) Consider the following statements regarding plate movements.

1. There is always a unified movement of these plates away from the axis of earth.

2. The rotation of earth has an impact on the plates movement.

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 2

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: b

Explanation: As the eruptions do not take all along the entire crest  of the plate at the same time, there is a differential movement of a portion of the plate away from the axis of the earth hence statement 1 is incorrect.

Also, the rotation of the earth has its effect on the separated blocks of the plate portions.so statement 2 is correct.

8) Among the following, which one is the drought resistant  crop?

(a) Sugarcane

(b) Sunflower

(c) Pearl millet

(d) Wheat

Answer: C

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/features/metroplus/Food/ragi-finds-a-lot-of-takers/article7919300.ece

Millets – Sorghum, pearl millet, finger millet and several small millets (kodo, little, foxtail, proso and barnyard).

What are the favourable factors?

  • Drought resistant
  • Suitable for harsh, hot and dry environments.
  • Can grow in arid regions, requiring only 350-400 mm of annual rainfall.Hence option C is correct

9) With reference to chief justice of India consider the following statement

  1. The Constitution of India does not have any provision for criteria and procedure for appointing the CJI
  2. The President administers the oath of office to the new CJI

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 2

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: C

In the news: https://www.thehindu.com/news/national/no-word-still-in-public-domain-on-beginning-of-appointment-process-of-next-cji/article65700005.ece

Explanation: The Constitution of India does not have any provision for criteria and procedure for appointing the CJI. Article 124(1) of the Indian Constitution says there “shall be a Supreme Court of India consisting of a Chief Justice of India”.Hence statement 1 is correct,The President administers the oath of office to the new CJI Hecne statement 2 is correct.

Chief Justice of India – Qualifications

  • A person seeking appointment as a Supreme Court judge should possess the following qualifications:
  • He/she must be an Indian citizen.
  • He/she must have served as a judge of a High Court (or High Courts in succession) for at least five years, or he/she must have served as an advocate of a High Court (or High Courts in succession) for at least ten years, or he/she must be a distinguished jurist in the president’s judgment.
  • Thus, the Constitution does not specify a minimum age for nomination as a Supreme Court judge.
  • Retirement age- 65 years.

10) The term “one country two system” is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of.

  1. China
  2. America
  3. Philippians
  4. Bhutan

Answer:A

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/news/international/biden-xi-jinping-to-hold-talks-amid-new-tensions-over-taiwan/article65688296.ece

  • One country, two systems” is a constitutional principle of the People’s Republic of China describing the governance of Hong Kong and Macau after they became Special administrative regions of China in 1997 and 1999. So option A is correct
  • Both regions became Special Administrative Regions of China. The regions would have their own currencies, economic and legal systems, but defence and diplomacy would be decided by Beijing.
  • their mini-Constitutions would remain valid for 50 years — till 2047 for Hong Kong and 2049 for Macau