KingMakers IAS Academy logo

GMT 01-AUGUST-2022

Which of the following DPSP is based on Gandhian principles.

10To promote voluntary formation, autonomous functioning, democratic control and professional management of co-operative societies (Article43B).

2.To promote the educational and economic interests of SCs, STs, and other weaker sections of the society and to protect them from social injustice and exploitation (Article 46).

 3.To prohibit the consumption of intoxicating drinks and drugs which are injurious to health (Article 47).

 4.To prohibit the slaughter of cows, calves and other milch and draught cattle and to improve their breeds (Article 48).

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 ,2and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1,2,3 and 4

Answer:  D

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/opinion/lead/a-growing-disengagement-with-gandhis-ideas/article65695153.ece

  • To promote voluntary formation, autonomous functioning, democratic control and professional management of cooperative societies (Article 43B).Hence option 1 is correct
  • To promote the educational and economic interests of SCs, STs, and other weaker sections of the society and to protect them from social injustice and exploitation (Article 46).Hence option 2 is correct
  • To prohibit the consumption of intoxicating drinks and drugs which are injurious to health (Article 47).Hence option 3 is correct
  • To prohibit the slaughter of cows, calves and other milch and draught cattle and to improve their breeds (Article 48).Hence option 4 is correct

2) With reference to article 32 consider the following.

  1. The right to move the Supreme Court by appropriate proceedings for the enforcement of the Fundamental Rights is guaranteed.
  2. The Supreme Court shall have power to issue directions or orders or writs for the enforcement of any of the fundamental rights. The writs issued may include habeas corpus, mandamus, prohibition, certiorari and quo warranto.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/opinion/editorial/narrow-view-the-hindu-editorial-on-the-supreme-courts-verdict-on-the-prevention-of-money-laundering-act/article65695526.ece

  • The right to move the Supreme Court by appropriate proceedings for the

enforcement of the Fundamental Rights is guaranteed.Hence option 1 is correct

(b) The Supreme Court shall have power to issue directions or orders or writs

for the enforcement of any of the fundamental rights. The writs issued

may include habeas corpus, mandamus, prohibition, certiorari and quo warranto.Hence option 2 is correct

(c) Parliament can empower any other court to issue directions, orders and

writs of all kinds. However, this can be done without prejudice to the

above powers conferred on the Supreme Court. Any other court here does

not include high courts because Article 226 has already conferred these

powers on the high courts.

3) Considered the following pairs

           Tiger reserved                                    States

  1. Similipal tiger reserve                      Odisha
  2. Sathyamangalam Tiger reserve       Tamil nadu
  3. Ranthambore tiger reserve               Rajasthan
  4. Rajaji tiger reserve                           Uttarakhand

How many pairs given above are correctly matched

  1. Only one pair
  2. Only two pair
  3. Only three pair
  4. All four pair

Answer: D

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/opinion/op-ed/what-numbers-do-not-reveal-about-tiger-conservation/article65695046.ece

image 45

4) Consider the following statement.

  1. Consumer sentiment survey is conducted by sambodhi panel and development intelligence units.
  2. High and middle income households have recovered from the pandemic ,whereas lower income households still suffer.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

Explanation :

In the news: https://www.thehindu.com/topic/data-point/

image 46

5) With reference to the Referendum consider the following statement .

  1.  Referendums are an ultimate tool for the expression of direct democracy.
  2. Referendums are normally not legally binding
  3. The Constitution of India doesn’t have any  specific provision regarding referendums.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 2 and 4 only

(d) 3 only

Answer: B

Explanation

In the news: https://www.thehindu.com/news/international/the-challenges-of-power-grab-in-tunisia/article65694899.ece

  • Referendums are instruments of direct democracy where citizens get an opportunity to straightforwardly vote on a particular issue. They are perceived to be a better democratic instrument, especially in modern states where people have a better say in decision making.Hence option 1 is correct, a referendum is not legally binding.
  • The government can ignore the results. The final binding of the referendum is on Parliament.Hence option 2 is correct
  • The Constitution of India does not have a specific provision for or against referendum. Hence option 3 is correct.

6) Which schedule in the Indian constitution deals with the anti defection law.

  1. Schedule 10
  2. Schedule 8
  3. Schedule 9
  4. Schedule 12

Answer: A

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/news/national/raut-meets-ls-speaker-asks-for-disqualification-of-rebel-mps/article65694174.ece

The 10th Schedule of the Indian Constitution popularly referred to as the ‘Anti-Defection Law’ was inserted by the 52nd Amendment (1985) to the Constitution.The anti-defection law was enacted to ensure that a party member does not violate the mandate of the party and in case he does so, he will lose his membership of the House.  The law applies to both Parliament and state assemblies.Hence option A is correct

7) The problem of international liquidity is related to the non-availability of:

(a) Goods and services

(b) Gold and silver

(c) Dollars and other hard currencies

(d) Exportable surplus

Answer: C

Explanation:

In the news : https://www.thehindu.com/business/global-gold-demand-during-fell-8-in-april-june-wgc/article65694632.ece?homepage=true

In international transactions, generally dollars and some other stable/hard currencies like Euro, Pound, Yen etc. are used/accepted. So, if there is a problem of international liquidity then it means non-availability of these hard currencies.

8) With reference to MIG 21 consider the following statement.

  1. It is the first supersonic fighter aircraft of the Indian Air Force
  2. It is a product of soviet union entered into service in 1959
  3. Tejas, an indigeneous fighter aircraft will replace the ageing MiG-21

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1and 2only

(c) 2 and 3only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

Explanation:

In the news: https://www.thehindu.com/news/national/iaf-fighter-aircraft-crashes-in-barmer/article65695596.ece

  • MiG is a product of the Soviet Union which entered into the service in 1959..Hence option 2 is correct
  • India inducted the MiG-21 in 1963 and got full technology transfer and rights to licence-build the aircraft in the country.
  • It is the first supersonic fighter aircraft of the Indian Air Force..Hence option 1 is correct
  • Russia stopped producing the aircraft in 1985, while India continued operating the upgraded variants.
  • MiG-21 fighter jets will be phased out of service by 2021-22.
  • Tejas, an indigeneous fighter aircraft will replace the ageing MiG-21.Hence option 3 is correct

9) Which of the following countries is not a member of the SAARC?

(a) Myanmar

(b) Afghanistan

(c) Nepal

(d) Maldives

Answer: a

In the news: https://www.thehindu.com/news/national/other-states/history-would-remember-you-for-resolving-kashmir-not-dismantling-mosques-mehbooba-to-pm-modi/article65694649.ece?homepage=true

Explanation: Myanmar is not a member of the SAARC. All the members of the SAARC are; Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, the Maldives, Pakistan and Sri Lanka.

10)  With reference to Web 3.0, consider the following statements:

  1. Web 3.0 technology enables people to control their own data.
  2. In the Web 3.0 world, there can be blockchain based social networks.
  3. Web 3.0 is operated by users collectively rather than a corporation

Which of the following given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer:D

  • Internet that runs on a public blockchain, which is also used for cryptocurrency transactions.Statement 1 is correct: Presently, only centralised repositories are the ones that own user data and profit from it.
  • In Web 3.0, users can own and be properly compensated for their time and data. In Web 3.0 people will control their own data . Statement 2 is correct:  Web 3.0 will be permissionless and democratic. 
  • For example Twitter will notbe able to censor posts and Facebook will not be able to maintain a database of billions of users that can be potentially used to influence elections.
  • Thus people can maintain blockchain based social networks in Web 3.0. Statement 3 is correct: Web3 will mean that sharing photos, communicating with friends and buying things online will no longer be synonymous with Big Tech companies but be done through a multitude of small competing services on the blockchain.
  • It means that all the value that’s created can be shared amongst more people, rather than just the owners, investors and employees. Thus it is operated by users collectively rather than by corporations.